10 Tajni dobre prezentacije – ReCap 2018
22 маја 2018 - belgrade

Will Carlin, ekspert za komunikacije iz Njujorka, CEO & Founder kompanije Speakable koja se bavi koučingom u oblasti javnih nastupa, bio je gost predavač na Regionalnoj market kapital konferenciji – ReCap-u, koji je održan u organizaciji Impact Huba Beograd 16. i 17. maja.

Tom prilikom održao je prezentaciju o umeću pravljenja i vođenja dobrih prezentacija, a mi vam prenosimo 10 ključnih stavki koje je istakao.

Za početak, pogledajte šta je ono što NE treba da radite tokom prezentacije!

 A evo šta treba DA radite:

1. NAPRAVITE DRAMU

Kad pravite prezentaciju, imajte u glavi šemu akcionih filmova. U njima se na svakih 5-7 minuta desi eksplozija, onda se pojavi strašno zgodna plavuša, pa ide neka jurnjava kolima, neko skače sa vrha nebodera…

Animirajte publiku. Dajte joj akciju na svakih 5-7 minuta. Pozovite nekog iz publike na binu, neka ustane, neka nešto pokaže, ispriča, odgovori na pitanje… Uvucite ih u interakciju, uvucite ih u dijalog – tako vam nikada neće zaspati na prezentaciji.

2.UBACITE FAKTOR IZNANAĐENJA

Obavezno pronađite neki neočekivan podatak, neki frapantan broj… Stavite podatke relevantne za temu u kontekst koji će publiku naterati da se prene, zamisli ili iznenadi. Takve stvari se pamte i prepričavaju.

3.KOMBINUJTE SLIKU I TEKST

Ljudski mozak najbolje pamti kombinaciju jedne slike i kratkog teksta po slajdu. Zato je najbolje dobro odabrati sliku nego kombinovati više njih. Tekst, osim što treba da bude kratak, treba da bude jasan i direktan. Tako „servirana“ informacija nateraće publiku da se fokusira na ono što hoćete da joj saopštite i to i zapamti.

4.IZBEGAVAJTE CRVENO

Kada predstavljate pozitivne informacije, neka ne budu crvene boje. Recimo da želite da prikažete porast prodaje od 20 odsto. Broj 20 nikako ne sme biti u crvenoj boji! Umesto crvene, koristite zelenu. Zelena je odlična za pokazivanje porasta, napretka i poboljšanja, dok crvena asocira na negativne podatke.

5.GLEDAJTE LJUDE U PUBLICI

Kontakt očima sa konkretnim osobama u publici je imperativ. Svako ko prisustvuje vašoj prezentaciji mora da se oseća kao da ste tu zbog njega i kao da se obraćate baš njemu! Ukoliko držite prezentaciju pred širim auditorijumom, obavezno gledajte u dubinu. Šta to znači? Znači da fokusirate prvu osobu u nekom redu i polako podižete pogled ka drugima, tako da izgleda kao da se posvećujete svima ponaosob.

6.KREĆITE SE SMIRENO

Ne valja delovati nervozno, zato nemojte trčati po sobi ili bini. Opet, ne valja ni stajati kao ukopan u mestu. Krećite se polako, opuštenim koracima i pratite publiku, i dok govorite trudite se da polako idete redom..sa jedne strane na drugu. Ne radite ovo prečesto i prebzo, jer mora delovati kao da vam dolazi prirodno.

7.PRAVILO 15 SEKUNDI

Možda zvuči suludo, ali ako vam jedan slajd traje više od 15 sekundi, publika gubi fokus! Ključ je u jednostavnosti. Napravite jednostavne slajdove, bez previše teksta i pazite na vreme! Prezentacija treba da bude priča koju svako može da zapamti.

8.NE DODIRUJTE SE

Nemojte se češati po glavi, uvrtati kosu, previše gestikulirati, nameštati kravatu, podizati suknju ili pantalone…  Tako ljudi pre svega gledaju vas a ne vašu prezentaciju. A u fokusu ne treba da budete vi!

Ali kako pregrmeti nervozu? Verujte, to je stvar vežbe. Vežbajte i veremenom ćete steći kontrolu nad govorom, kretanjem, gestikulacijom….

9.NAČIN PREZENTACIJE ZAVISI OD PUBLIKE

Recimo da je tema vaše prezentacije srčani udar. Da li ćete istu prezentaciju držati deci predškolskog uzrasta, odraslima, studentima medicine ili, npr. iskusnim kardiohirurzima? Naravno da ne! Od publike zavisi koncept prezentacije.

10. DOTERAJTE SE

Za dobru prezentaciju morate dobro i da izgledate. Uvek je bolje obući se „bolje“ i izgledati profesionalnije nego obući farmerke i majicu. Ukoliko vas nekoliko istovremeno drži prezentaciju, nikako se nemojte obući u iste boje, već svi različito, s tim da treba da imate „znak prepoznavanja“. Odaberite neki detalj koji govori da ste tim. Na primer, neka svako stavi isti broš, minđuše ili kravatu…

Ako vam je ovaj tekst bio od koristi, onda će oline zajednica za razvoj ženskog preduzetništva pravo mesto za vas!

Prijavite se OVDE!