5 stvari koje bi trebalo da znate ako pokrećete podkast
25 марта 2019 - belgrade

Imate sjajnu ideju za podkast, oformili ste tim, znate šta i zašto to želite, kao i šta vas pokreće? Čestitamo! Svaki početak je težak, a vi ste dovoljno hrabri da se uhvatite ukoštac sa njim. Pred vama je sada naporan rad na putu realizacije svoje podkast ideje. Za vas smo ovog puta pripremili 5 stvari koje bi trebalo da znate ukoliko pokrećete svoj podkast. Hajde da se pozabavimo sa ovih pet tema!

1. Koliko je važna publika i kako da održite stalan kontakt sa njom?

Kada pokrećete podkast, publika je sve što imate i najbitnija je stvar za uspeh vašeg podkasta! Zajednica koja se kreira oko vašeg podkasta je nešto što ne treba olako da shvatite. Dajte priliku svojim slušaocima da budu deo vaše priče i emisije. Osluškujte šta imaju da kažu i odgovarajte na njihova pitanja. Bitno je da ceo tim koji razvija podkast bude u kontaktu sa publikom, da komunicira sa njom, da prati probleme svoje publike i da pruža rešenja za te probleme. Ništa ne može da zameni ljudsku interakciju. Kontakt sa publikom možete održavati preko onlajn kanala, društvenih mreža i email-a. Pratite gde se kreće vaša publika, možda ćete ih pronaći na forumima, reddit-u, Quori i drugim sličnim servisima i budite prisutni tamo gde je vaša publika. Sledeći nivo konekcije sa zajednicom jeste kreiranje zajedničkih okupljanja i pravljenje prilike za networking. Pored konekcije sa slušaocima, povežite se i sa drugim podkast mejkerima i podržavajte se međusobno. Ukoliko dajete vrednost svojoj zajednici, vrednost koja vam se iz tog kontakta vraća je neprocenjiva.

 

2. Šta je storytelling i kako vam može pomoći?

Image by yogesh more from Pixabay

Storytelling (pripovedanje) predstavlja društvenu i kulturnu aktivnost deljenja priča, ponekad improvizacijom, tetralnošću ili ulepšavanjem. Svaka kultura ima svoje priče ili narative, koje se dele kao sredstvo zabave, obrazovanja, kulturnog očuvanja ili usađivanja moralnih vrednosti. Ključni elementi priča i pripovedanja uključuju zaplet, likove i pripovedačku tačku gledišta (izvor: Wikipedia).

Kako vam pripovedanje može pomoći u izgradnji vašeg podkasta? Pripovedanje vam pruža mogućnost da vašoj publici prenesete priču koju smatrate vrednom deljenja. Kroz pripovedanje možete preneti mnoge emocije, koje će vam pomoći da se povežete sa vašom publikom i stvorite konekciju.

Ukoliko se odlučite za ovaj vid prenošenja priče, ovo su pet delova koje bi svaka priča trebalo da ima:

 • Izlaganje (Uvod) – Predstavite priču slušaocu
 • Zagrevanje (Akcija koja se pokreće) – Izgradite napetost unošenjem bitnih elemenata
 • Vrhunac (Zaplet) – Uzbudljivi deo vaše priče
 • Pad akcije (Ulazak u rasplet) – Predstavite elemente koji rešavaju priču
 • Rešenje (Rasplet, zaključak) – Završite priču

Poslušajte neki od Storytelling podkasta kako biste se bolje upoznali sa ovom formom.

3. Koje sve vrste intervjua postoje i kako ih možete iskoristiti u svom podkastu?

 • Profil intervju – Cilj ovog intervjua jeste da predstavite vašeg sagovornika javnosti. Vaš sagovornik za ovakav tip intervjua može biti istaknuta javna ličnost ili nejavna ličnost koja je relevantna i zanimljiva za vašu temu. Kroz ovaj intervju predstavljate vašeg sagovornika i iznosite interesantne i manje poznate činjenice o njima.
 • Info intervju – Cilj ovog intervjua jeste informisanje javnosti na neku temu. Sagovornici na ovu temu vam mogu biti sve relevantne osobe za vašu temu, za koje smatrate da imaju šta da podele sa vašom publikom. Ukoliko želite da kreirate edukativni sadržaj, ova vrsta intervjua će vam biti veoma značajna.
 • Hard talk intervju – Ovakav intervju možete održati tek nakon dosta godina iskustva i izgradnje vašeg kredibiliteta. Na hard talk intervjuu, vi sa sagovornikom ulazite u polemiku na određenu temu i javno iskazujete svoje mišljenje na tu temu. Kako biste mogli da izgradite publiku koja će želeti da sluša vaš hard talk intervju, neophodno je da postojite na sceni već neko vreme, da vas publika poznaje i da vam veruje. Na ovakvom intervjuu nemate prostora za proklizavanje.

,,Hard talk intervju je vrhunac novinarskog stvaralaštva.’’, tvrdi novinarka Ljubica Gojgić.

4. Koji su neophodni elementi koji čine dobar intervju?

Ukoliko želite da u svom podkastu intervjuišete ljude koji su relevantni za temu kojom se bavite, bitno je da zapamtite nekoliko stvari koje će vaš intervju učiniti dobrim, etičkim i profesionalnim.

 • Priprema! Priprema je baza svake priče. Bez dobre pripreme nema dobrog intervjua. Istražite dobro temu i vašeg sagovornika, kako biste mogli da vodite razgovor sa njim. Za istraživanje možete koristiti razne izvore, u zavisnosti od teme koju obrađujete. Počnite od internet pretrage, novina, knjiga. Za neke intervjue može vam biti značajan i razgovor sa osobom koja je bliska vašem sagovorniku. Budite kreativni i radoznali u potrazi za informacijama. Dobra anketa zahteva da se potrudite, ali rezultati koji ćete dobiti iz kvalitetne pripreme daće vam dobar intervju.

,,Majka istraživačkog novinarstva je Google’’, kaže novinarka Ljubica Gojgić.

 • Ne držite se striktno plana koji ste napravili. Nekada će vas razgovor navoditi u suprotnom smeru od vašeg plana. Ne prekidajte tok konverzacije, jer je bolje kada razgovor zvuči prirodno. Ukoliko se budete striktno držali plana, možda će vaš sagovornik dobiti osećaj da ga ne slušate, jer tok vašeg intervjua neće biti prirodan.
 • Budite psiholog. Budite svesni prirode vašeg sagovornika. Informišite se ranije o tome da li je vaš sagovornik stidljiva ili otvorena osoba. Sa stidljivim sagovornicima je najbolje porazgovarati desetak minuta pred intervju kako bi se opustili pred sam razgovor koji se snima. Ukoliko je vaš sagovornik sklon incidentima, morate biti spremni i za to.
 • Poštujte vašeg sagovornika, novinarsku etiku i profesionalne kodekse.
 • Na intervjuu ste i vi učesnik u programu. Budite odgovorni i svesni toga da svaka vaša reč ima određenu moć i težinu!
 • Ne postavljajte pitanja na temu o kojoj ne znate dovoljno. Sagovornik i slušaoci će to prepoznati.
 • Slušajte druge intervjue i učite od drugih novinara.

5. Podkast mejker ima istu odgovornost kao i novinar!

,,Spona između analognog i digitalnog, ono što mora da se preseli iz tradicionalnih vrsta medija u savremene jeste odgovornost novinara, tj. osobe koja u savremenom dobu pravi sadržaj i objavljuje ga.’’, izjavila je Ljubica Gojgić na radionici u okviru Media Jam inicijative.

Svaka reč koju javno napišete, izgovorite i objavite ili emitujete je informacija.

,,Zajedničko početno mesto za sve one koji dele informacije mora da bude odgovornost!’’, rekla je Ljubica. ,,Pravljenjem podkasta i objavljivanjem emisija, vi ulazite u javni prostor kako biste podelili neku informaciju. Morate biti svesni ozbiljnosti svega što izgovorite. U svom radu, nikada nemojte zaboraviti na reč ‘’odgovornost’’, jer se izgubljeni kredibilitet veoma teško vraća i lako možete biti izbrisani sa medijske scene.’’

Pre nego što nešto izgovorite javno u okviru vaše podkast emisije, dobro proverite da li je informacija tačna. Ukoliko informacija nije tačna, vi snosite odgovornost za izgovorenu laž i na taj način gubite kredibilitet.

Ukoliko ste spremni da realizujete svoje podkast rešenje, prijavite se za Media Jam hakaton!

Ukoliko želite da proširite svoje znanje o podkastingu ili saznate malo više o podkasting zajednici u Srbiji, saznajte više ili se prijavite na neku od radionica ili meetup-a!

Inicijativa „Media Jam – ka održivim podkast rešenjima“ sprovodi se u okviru USAID projekta jačanja okruženja za održivost medija u Srbiji, programa podrške medijima u Srbiji, sa ciljem pronalaska inovativnih i održivih poslovnih modela u digitalnom okruženju.