7 pitanja i odgovora Nicole Glaros, partnerke TechStars – Pregled investiranja
16 јануара 2018 - Impact Hub

7 pitanja i odgovora Nicole Glaros, partnerke TechStars – Pregled investiranja

 

 

21. decembar 2017 – Webinar sa Nicole i Anne Ravanona, osnivačicom @GlobalInvestHer

Hvala Anne na divnom razgovoru!

 

Kada je najbolje vreme za upoznavanje investitora?

Što pre to bolje – Investicija nije transakcija, već odnos koji traje. Samim tim, pošto je to igra odnosa, treba ih graditi što pre. Počnite da gradite odnos tako što ćete investitora pitati pitanja koja će ga aktivirati, privući i koja će vas predstaviti, ali ne pitajte odmah o novcu.Pitajte pitanja na koja vam brzo mogu odgovoriti i koja im ne oduzimaju previše vremena. Dakle, počnite polako.

 

Kako da znam kada je vreme za širenje? (na primer: iz britanskog tržišta na američko tržište)

Kada ste potpuno dominantni na tržištu gde ste počeli, tada je vreme za širenje (na američko tržište).

 

Mogu li direktno tražiti početnu investiciju u VC fondu  ili je bolje da je potražim od investicionih anđela?

Ukoliko se opredelite da aplicirate kod VC-ja i dobijete početnu investiciju, postoje dva potencijalna epiloga. Prvi i dobar scenario je taj u kome VC nakon prve faze nastavlja da investira u vas – investicioni anđeli se zadržavaju samo na početnoj fazi i niko od njih ne očekuje nastavak investiranja. Drugi, negativan scenario je taj u kome VC uloži novac u početnu fazu, međutim ne uloži u sledeću – to daje negativan znak ostalim investitorima koji se, u tom slučaju, pitaju zbog čega je VC odustao od vas i samim tim ne žele da investiraju u vas.

 

Kada je najbolje vreme da se prikupljaju sredstva?

Onda kada vam ne trebaju J Investiciju je najbolje iskoristiti da za skaliranje biznisa, a ne za shvatanje da li vi uopšte možete da pravite biznis od vaše ideje. Prvi problem kod ranog prikupljanja sredstava jeste to što se investitor previse meša u vaše operacije i, naročito ukoliko se prvi put susrećete sa nečim ovakvim, počinje da odlučuje za vas. Drugi problem sa prikupljanjem sredstava kada pokušavate da shvatite da li biznis radi jeste što trošite vreme na razmišljanje o tome šta raditi sa novcem, umesto da se fokusirate na stvaranje prihoda i povećavanje prodaje!

 

Koliki prihodi su dovoljni pre investicije?

Nisu u pitanju prihodi, već profitabilnost. Pitanje bi možda bilo: koji prihod će zainteresovati investitora? Dakle, nije u pitanju novac, već oblik krive koja pokazuje kako prihod može da skalira. Ako pokazujete oblik krive prihoda koja ide od nule do rasta u obliku parabole, onda je ona super interesantna.

 

Kako da procenim da li biznis može da skalira?

Ako uzmemo za primer restoran kao biznis: restoran može da se otvara na novim lokacijama, ali problem je da nema nekog uvećanja profita – sa novom lokacijom tu su i novi troškovi! Ali, recimo, softver kao biznis je skalabilniji jer troškovi ne rastu toliko kada replicirate model; dakle morate da gledate efikasnost biznisa da biste ocenili skalabilnost.

 

Kako mora jedan ’pitch’ da izgleda?

Mrzim ’pitch’ dekove! Dakle, sve se vrti oko osnivača, odgovornosti, i dinamike osnivača. Ali ono što je za mene bitno kod ’pitch’-a jeste da iz njega razumem: da li sam se nekada pre susrela sa ovakvim biznisom; kakva vam je trakcija; šta vas izdvaja od ostalih – 15-osekundni video vašeg proizvoda/usluge mi pomaže da razumem šta vas izdvaja od ostalih.

Što se prvog utiska tiče – Želim da provodim vreme sa ljudima sa kojima bih radila; Ne želim da provodim vreme sa se***ama već sa ljudima koji izazivaju moju intelektualnu angažovanost i oko kojih se osećam prijatno. Dakle, u pitanju je i dopadljivost!

 

Nekoliko saveta i reflekcija o ženama osnivačicama:

Najvažnija veština koju možeta naučiti u biznisu jeste komunikacija i kako da komunicirate svoj biznis, a ’pitch deck’  vam je alat kojim postižete to. Dakle, bolno je usavršiti to, ali ako naučite kako da efektivno prezentujete svoj biznis u 11-12 slajdova, onda ćete uspeti!

Nemojte dopustiti da vas ’ne’ uspori. Kao preduzetnik čućete stotine tih ’ne’!

Kada ste spremni da ’pitch’-ujete? Ovo je veoma lična stvar. Bilo kako bilo, spremni ste da ’pitch’-ujete onda kada ste spremni da prikupljate sredstva. Dakle ako još uvek niste spremni za privlačenje investicija – samo vodite razgovore, upoznajte se, slušajte komentare i gradite odnose.

Žene osnivačice mogu biti veoma pristrasne prema svojim startapovima, i automatski da shvataju feedback veoma lično. Samo navucite svoj oklop i vežbajte! Prvi “feedback“ će boleti, peti malo manje, a na pedesetom ćete same reći: ’Hajde!!!’

Mame su sjajni preduzetnici jer znaju kako da prebrode krizu, kako da multitaskuju, i kako da prioritetizuju stvari!