WeFounders Podcast: Investiraj kao žena
20 априла 2019 - belgrade

Svakog meseca mi kao Impact Hub zajednica praktikujemo organizaciju WeFounders Meetup-a koji su fokusirani između ostalog i na: startap rast, žene osnivačice i pametne investicije. Ovog četvrtka smo imali tu čast da ugostimo Impact Anđela iz Zagreba, Martu-Patriciu Aparicio y Montesinos koja je govorila o svom iskustvu i praksi biznis anđela. Marta od nedavno radi na razvoju globalne kompanije Keymon Ventures čije su usluge usmerene na potrebu klijenata i njihovu ulogu u preduzetničkim ekosistemima. Uspeli smo da “ukrademo” Martu na kratko sa Meetup-a i odvedemo je u naš Podcast Booth.

  1. Tema Meetup-a je: “Investiraj kao žena”, možeš li nam reći nešto više o tome?

Marta: Postoje različiti stilovi investiranja, a žene imaju jedan veoma specifičan. Želela sam da istaknem koji su to koraci u našem procesu investiranja, a koji su drugačiji od tipičnog stila muških investitora.

  1. Da li to znači da smatraš da postoje značajne razlike između žena i muškaraca prilikom investiranja?

Marta: Da, svakako. Za početak sam odabir projekta i njegova evaluacija. Dok žene više obraćaju pažnju na detalje, muškarci gledaju brojke i konkretne veštine koje preduzetnici imaju. Zapravo, muškarci imaju poteškoće sa tim “šestim čulom” koje žene poseduju, a koje je proisteklo iz kombinacije iskustava.

  1. Ti si Impact Anđeo, možeš li mi reći nešto više o putu koji si prešla dok nisi postala jedna od investitorki?

Marta: Završila sam svoj “Global Executive MBA” 2006. godine i u to vreme sam bila dosta izložena rizičnom kapitalu, pa sam odlučila da uspostavim fond rizičnog kapitala. Nakon toga sam počela sa radom kao freelancer u “IESE Business School”, jednoj od najvažnijih biznis škola u Evropi i generalno u svetu, gde su imali zajednicu biznis anđela. Osnivač ove zajednice mi je ponudio da nadgledam investitore, kada sam zapravo i došla u dodir sa biznis anđelima. Bila sam takođe i u odboru za evaluaciju projekata, nakon čega je došla želja da postanem konsultant. Moja karijera se posle toga razvijala. Postala sam ekspert za investiranje u ranim fazama, što obuhvata investiranje, rizični kapital i rani razvoj. Otišla sam u SAD gde sam 5 godina pomagala u razvoju zemalja Latinske Amerike, nakon čega sam tražila izazovnije regione centralne Evrope i evo me danas ovde.

  1. Iz tvog iskustva, koji su glavni izazovi sa kojima se susreću startap-ovi u ranim fazama razvoja?

Marta: Ljudi misle da je glavna barijera za preduzetnike novac, odnosno finansiranje. Međutim, dosta literature će vam potvrditi da je potreba za novcem ista kao i potreba da se poseduju veštine poslovanja. Rekla bih da im treba pametan kapital u početku, finansije i “know-how”. Druga poteškoća sa kojom se susreću jeste njihovo okruženje. Prošla sam kroz to, prosto preduzetnici donese veliki broj odluka svakodnevno, što je iscrpljujuć posao i osećaju konstantan pritisak. Treba im sklad u porodici, jer startap oduzima dosta vremena i teško je ukoliko nemaju podršku u tome. 

  1. Za kraj, koji bi bio tvoj savet za žene osnivačice?

Marta: Rekla bih im da ne treba da imaju strah od investiranja i ispitivanja da li će biti dovoljno dobre i da li one to mogu. Najvažniji je zdrav razum, jer će im on najbolje pokazati da li ima smisla investirati u nešto. Treba da iskoriste tu prednost koju imaju kao žene, to “šesto čulo”. Ne treba da se porede sa drugima, jer je svaka osoba jedinstvena. Treba da traže svoj put u životu, pa i samom investiranju. Fokusirajte se na to i nemojte se porediti ni sa kim. Uvek ćete pronaći ljude koji su bolji ili lošiji od vas, a na kraju dana ćete samo izgubiti vreme. Fokusirajte se, verujte u sebe i u taj osećaj u stomaku!

Lep savet, zar ne?