Kako pronaći kupce u Srbiji i inostranstvu?
16 априла 2018 - belgrade

Hvala divnoj Aleksandri Đurašić Todorović (osnivačici dva brenda – Altego Cosmetics i Beauty Bar Lotions and Potions) koja je sa nama podelila šta je to naučila kroz svoj preduzetnički put – kako u Impact Hub-u, tako i van njega 🙂 Pitali smo je:

1. Kako naći kupce u Srbiji za svoj proizvod? Kako ih ti nalaziš? Šta misliš – koji su najbolji načini za traženje kupaca? Šta je sve potrebno uzeti u obzir pre nego da kreneš da tražiš kupce?

Kupce ćemo najlakše naći tamo gde oni inače provode svoje vreme, slobodno ili tokom radnog vremena. 🙂
Da li će to biti neko online ili offline mesto i kakvo, zavisi od naše ciljne grupe, ali da bi krenuli u potragu za kupcima, potrebno je prvo da ih dobro upoznamo i shvatimo gde i kako oni kupuju proizvode srodne našim.
Ja sam mnogo vremena provela prvo posećujući, a kasnije i izlagajući na raznim Handmade i Beauty sajmovima i festivalima, gde se kreće moja ciljna grupa.
Potrebno je testirati prvo naš proizvod ili uslugu i prilagoditi ga našim potencijalnim kupcima, i onda na bazi razumevanja naše ciljne grupe osmislitu strategiju kanala komunikacije i kanala prodaje.
U komunikaciji sa mojim korisnicima i mušterijama sam zapavo i razvila većinu proizvoda, prilagodila, promenila, doradila, od sastava do dizajna, a posebno u načinu predstavljanja i strategiji za komunikaciju. Mnogi od mojih prvih fanova su zapravo oblikovali moj biznis.
Znači neka vam vaši prvi kupci i potencijalni kupci postanu vaši najbolji prijatelji! 🙂

2. Kako naći kupce u inostranstvu? Kako si ih ti našla? Šta je to što razlikuje kupce u inostranstvu i kupce u Srbiji?

Moj praktično prvi B2B kupac u inostranstvu je postao moj partner u biznisu.
A našla sam ga kroz Impact Hub mrežu kontakta i otvoreno pričajući o svom biznisu, negujući taj odnos i kroz redovan update o mom progresu u poslovanju. Što je uz podršku Impact Hub-a dovelo do ukrštanja staza na kraju. 🙂
A moje prve B2C korisnike u inostranstvu sam dobila zbog svojih zadovoljnih mušterija, po principu preporuke. Ako se dobro definiše proizvod i brend i dobro odredi ciljna grupa, kupci su onda slični.
Ono što ih razlikuje delimično su neke potrošačke i lifestyle navike. A to je opet potrebno testirati za svako tržište. I onda opet prema tome prilagoditi pristup tom tržištu.

3. Koja su tvoja iskustva sa kupcima i klijentima? Da li ti se desilo da si nekad imala neprijatno iskustvo sa klijentom? Da li ti se desilo da te klijent nije shvatao za ozbiljno zbog pola, godina, „nedostatka iskustva“, itd?

Od kad sam preduzetnica nisam imala takva iskustva među meni značajnim ljudima za biznis.
Možda sam malo nailazila na predrasude, ali sam ih ubrzo „oduvala“. 🙂
Kad pokažem svoje znanje, iskustvo i posvećenost. Ono što mi se dešavalo na početku poslovne kraijere jeste bilo ponekad neozbiljno shvatanje ili pokušaj manipulisanja, jer sam kao jako mlada počela da radim na odgovornim pozicijama u marketingu.
Ali i to je nešto sa čim sam morala da naučim da se izborim, pokažem i dokažem i sada to znanje i nastup upotrebim za razvoj svog biznisa. Tako da mislim da je svako iskustvo dragoceno, samo je ključno šta mi iz toga izvučemo, kakvu pouku, i kako to uporebimo ubuduće.
Danas, nešto što bi mnogi rekli da je ludost, biti žena preduzetnica u Srbiji, i potencijalno velika predrasuda i prepreka, sam uz kombinaciju šarma, znanja i iskustva zapravo naučila da preokrenem u svoju korist. 🙂

4. Koliko je lako/teško biti žena osnivačica u Srbiji, i voditi 2 biznisa u isto vreme? Šta je ono što bi moglo da se poboljša?

Mislim da je lakše voditi 5 dobro i jasno definisanih biznisa, nego jedan nerazrađen. 😀
Za mene je ključno bilo to što sam kroz mentoring program u Impact Hub-u i uz pomoć druženja sa mojim kupcima uspela da jasno definišem pravac razvoja mojih brendova. Uvek ima prostora za unapređenje i uvek može bolje, ali je zapravo to ono što me pokreće. Redovno analiziram svoje korake i unapređujem svoj biznis i na taj način zapravo rastem i ostvarujem svoje ciljeve.