Kako sam otkrila coworking i freelancing
5 јула 2018 - belgrade

Proteklih godinu i po dana razmišljam o tome kako bi mi bilo idealno da putujem i radim kao frilenserka. Živim gde mi se živi u datom trenutku – tri meseca Portugalija, dva meseca Bali, sve što mi treba je internet konekcija i laptop. Nalazim se na početku svojih dvadestih godina i iskreno, osećam da trenutno ne mogu svoje najbolje godine da posvetim radu od 9 do 5 u nekoj kompaniji i da čekam na tih 10 dana godišnjeg odmora čitavu večnost, takav životni stil mi trenutno zadaje anksioznost. Takođe, nisam ni tip turiste da me ispuni vikend u Beču ili Italiji, jer ja ili odem negde na par meseci ili ne putujem.  Volim prirodu, okean, divljinu, nove kulture i nova mesta koja će da me oblikuju i promene, jer smatram da je to neophodno za moj mentalni i duhovni razvoj.

S toga sam sebi postavila za cilj da iskoristim svoja znanja i veštine i postanem frilenserka u narednih par meseci, kako bih mogla da putujem svetom, a da pri tom ne brinem za novac i radim ono za šta sam obrazovana, a to su mediji i komunikacije. Međutim, niti ja znam mnogo o frilensovanju, niti frilensovanje zna mnogo o meni. Znala sam za mnoge sajtove poput Freelancer.com i Upwork.com, ali sam isto tako čula da je najteže početi i dobiti prvi posao na nekoj od tih platformi.

Upravo ovu priču ispričah Marku, mom prijatelju sa fakuteta, pre jedno mesec dana, kada mi je on uzvratio sa „Jao, i ja isto“ reakcijom. Nije prošlo ni dva dana dobila sam poruku od Marka da li želim sa njim da volontiram naredna tri meseca u Impact Hubu, kaže preporučila mu je njegova drugarica iz Istanbula, koja je bila na AIESEC razmeni u Beogradu i puna je dobrih utisaka o Hub-u. Već sam videla neke događaje na Fejsu koje Impact Hub pravi, delovali su mi zanimljivo, naročito program za žene preduzetnice, ali nisam do sad nijednom otišla. Naravno, pristanem odmah na Markov predlog i odlučimo zajedno da se prijavimo.

U Impact Hub-u nas je dočekala Sofija sa velikim osmehom na licu. Objasnila nam je koja će otprilike biti naša zaduženja itd. U međuvremenu smo krenuli da radimo društvene mreže za Impact Hub Beograd, Marka je više oduševljavalo da pravi sadržaj, a ja sam opet otišla na stranu analitike, zato i jesmo dobar tim. Svidelo mi se to što se u Hub-u uvek nešto dešava, uvek ima neki događaj ili radionica gde saznam za neku firmu/kompaniju/organizaciju za koju nisam znala, upoznam interesantne ljude dok kuvam kafu u kuhinji, onako sasvim slučajno i neobavezno. Oduševilo me je kako je prostor jako opušten, mogu da radim iz lejzi bega, sa terase, za radnim stolom ili šta god. Možda mnogim ljudima koji čitaju ovo neće biti ništa novo, ni wow, ali ja sam frilensing zamišljala da si kod kuće ili u nekom kafiću i da radiš za laptopom. Bukvalno ništa nisam znala o co-working prostorima i frilens zajednici. Plašila sam se da će mi frilensovanje biti dosadno, jer sam mislila da to podrazumeva da radiš negde sam, nema gotovo ikakvog društvenog momenta i socijalizacije. Još kad mi je Sofija rekla da imaju program mentorstva gde ljudi rade sa tobom jedan na jedan i pomažu ti da pokreneš i razviješ svoj biznis, oduševila sam se da tako nešto uopšte postoji.

Vidite, ja sam istovremeno i introvert i ekstrovert, u periodu od sedam dana volim da mi se bar tri dana niko ne obraća, a ostala četiri volim da provodim sa ljudima. Zato mi je okruženje Impact Hub-a otkriće univerzuma, jer mogu da biram da li ću danas da se zavučem u neki ćošak, zagledam u svoj laptop i da komuniciram samo neophodno ili ću sesti sa celim timom u prizemlju za veliki sto i svi ćemo zajedno da se zabavljamo dok radimo projekat. Sitnice poput ovih utiču na povećanje moje produktivnosti, jer imam mogućnost izbora i to mi daje osećaj slobode da biram za sebe šta želim svaki dan. U suštini bitno mi je da ništa ne moram, jer ne želim da radim posao u kom ne pronalazim neku zabavu i uživanje. Zato mi se i svideo frilensing i koncept co-working-a, jer mogu da dođem i odem kad god to poželim, nemam osećaj vezanosti za mesto i vreme.

Dolaskom u Impact Hub shvatila sam koliko je veliki i prezabavan freelance community, jer su frilenseri kao neka nomad, dođu da ti ispričaju neku zanimljivu priču o svom životu i poslu i onda nestanu… Sem ako se u nekom trenutku ne skapirate i započnete neki biznis ili startap zajedno. Kod co-working-a mi se sviđa to što uvek možeš da dobiješ neke nove informacije ili da saznaš za nove programe i rešenja koja postoje, a ti nisi znao ništa o tome. Sada mi samo preostaje da nastavim da razvijam svoja znanja i da rezervišem kartu za Portugaliju jer sam videla da i tamo imaju Impact Hub.

 

Kristina iz Impact Hub-a