Media Jam hakaton: Dva izazova
4 априла 2019 - belgrade

Media Jam hakaton će se održati 12. i 13. aprila! Želimo da pružimo svim podkasterima, novinarima, programerima, biznis developerima i trendseterima priliku da razviju svoje održivo podkast rešenje ili podkasting platformu! Iz tog razloga, Media Jam hakaton će obuhvatiti dva paralelna izazova.

Prvi izazov biće namenjen podkasterima koji razvijaju svoje održivo podkast rešenje.

Drugi izazov biće namenjen kreiranju održive podkasting platforme.

Timovi treba da budu sastavljeni od 3 člana, čije su veštine međusobno komplementarne: hipster-a (marketar, trendseter), hustler-a (biznis developer) i hacker-a). U okviru prvog izazoca, hacker je podkaster, novinar i autor sadržaja, a u okviru drugog izazova, hacker je neko ko se razume u razvoj online platformi i građenje zajednice.

Prijavite se za Media Jam hakaton!

Ukoliko želite da učestvujete na hakatonu, ali nemate kompletiran tim, očajavajte! Na narednoj radionici, 5. aprila, radićemo na formiranju timova spojenih od individualnih prijava.

Prijavite se za Medija Jam radionicu!

Izazov #1: Razvijte održivo podkast rešenje!

Ukoliko ste novinar, podkaster ili autor sadržaja, ovo je izazov za vas! Ukoliko imate ideju, tim i želju da svoje reči sprovedete u delo, prijavite se! Kako bi se vaše rešenje našlo među pobedničkim, neophodno je da ispunite sledeće uslove:

 • Identifikujte indikatore održivosti koji pokazuju kako ćete pratiti rast
 • Prikažite koliki je potencijal vašeg podkast za rast i razvoj
 • Definišite propoziciju vrednosti (value proposition) koja objašnjava koji se problem/izazov rešava
 • Istražite i predstavite tržište koje podkast cilja
 • Predstavite plan rasta i raspored aktivnosti sa ciljevima
 • Razvijte održivi biznis model

Koje nagrade možete da osvojite?

Za pobednička rešenja na Media Jam hakatonu u okviru #Izazov1 pripremljene su vredne nagrade, o kojima ćemo uskoro pisati više!

Izazov #2: Razvijte održivu podkasting platformu!

Imate li iskustva u razvijanju online platformi, građenju zajednice (community builder, social engineer) i u potrazi ste za novim izazovom kojim ćete pomeriti granice? Onda je Izazov #2 namenjen vama! Prijavite se!

Koje kriterijume treba da ispuni vaše rešenje kako bi pobedilo?

 • Identifikujte indikatore održivosti koji pokazuju kako ćete pratiti svoj razvoj
 • Prikažite istrukturu/arhitekturu online platforme/aplikacije
 • Definišite propoziciju vrednosti (value proposition) koja objašnjava koji se problem/izazov rešava
 • Istražite i predstavite tržište koje platforma cilja (lokalno, regionalno, internacionalno, globalno, itd.)
 • Predstavite plan rasta i raspored aktivnosti sa ciljevima
 • Razvijte održivi biznis model i model generisanja prihoda
 • Mapirajte i predstavite sve potrebne resurse za dalji razvoj

Za pobednička rešenja na Media Jam hakatonu u okviru #Izazov2 pripremljene su vredne nagrade, o kojima ćemo uskoro pisati više!

Kakve sve podkasting platforme postoje?

SoundCloud

SoundCloud za podkasting pruža mogućnost svojim korisnicima da svoje podkaste objave na platformi i da ih odatle dele na druge platforme, aplikacije i sajtove pomoću RSS feed-a. Osnovne funkcije i 3 sata sadržaja mesečno su besplatni, dok se dodatne pogodnosti i veći broj sati sadržaja naplaćuje po paketima Pro i Pro Unlimited. Ukoliko želite da moentizujete svoj podkast putem SoundCloud-a, morate platiti neki od paketa. SoundCloud takođe pruža mogućnost da se povežete sa svojom publikom, ima integracije sa svim većim društvenim mrežama što omogućava lako deljenje. Jedna od pogodnosti koju SoundCloud takođe pruža svojim korisnicima su komentari koji su objavljeni u toku epizode u vezi sa određenim trenutkom u njoj.

MixCloud

Poput SoundCloud-a, i MixCloud je besplatan za korisnike i za podkasteredo određenog trenutka. A za dodatne pogodnosti, plaćaju se mesečni paketi koje vam pružaju dodatne mogućnosti. MixCloud vam pruža mogućnost da preko njega naplaćujete vašim korisnicima fee (Patreon model). Vaš slušalac odredi kolika je mesečna suma koju želi da vam plaća (kao podkasteru) i novac mu se skida sa računa svakog meseca.

Stitcher

Stitcher proverava sav sadržaj koji se objavljuje na njihovoj platformi. Podkasteri šalju primerke svog sadržaja i onda ga tim iza Stitcher-a pregleda i odobrava ili ne odobrava nalog na platformi. Stitcher je besplatan za podkastere, ali platforma zadržava pravo emitovanja oglasa u toku emisija, od čega i zarađuje najviše novca. Stitcher korisnicima pruža mogućnost da dopru do nove publike putem svoje platforme.

Još neke veoma popularne platforme su iTunes for Podcasts, Google Podcasts i Amazon Alexa.

Kako platforme zarađuju novac?

Postoji nekoliko načina zarade novca putem podkasting platforme, a neki od njih su:

 • Oglasi na platformi
 • Sponzorisani sadržaj
 • Članarine sa korisnike (slušaoce)
 • Članarine za podkastere
 • Podkaster naplaćuje fee slušaocima, a platforma dobija deo zarade

Jedan od bitnijih ciljeva podkasting platforme jeste da korisnicima (podkasterima) pruži mogućnost mesta gde će objavljivati svoj sadržaj, ali i mesta na kom će se nalaziti njegova publika, sa kojom može lako da stupi u kontakt.

Inicijativa „Media Jam – ka održivim podkast rešenjima“ sprovodi se u okviru USAID projekta jačanja okruženja za održivost medija u Srbiji, programa podrške medijima u Srbiji, sa ciljem pronalaska inovativnih i održivih poslovnih modela u digitalnom okruženju.