Media Jam Inicijativa: Šta podkast čini atraktivnim i kako da odaberete tim?
18 марта 2019 - belgrade

Photo by Helena Lopes from Pexels

Nove tehnologije donele su jedinstven način emitovanja i konzumiranja sadržaja. Veći deo svetske populacije ima profil na nekoj ili više društvenih mreža, a svako može da napravi svoj blog i na njemu otvoreno piše o bilo kojoj temi. YouTube i slične platforme omogućile su mnogim video entuzijastima da imaju svoj kutak koji im donosi novac i slavu. Pored ovih formi, sve prisutniji je i podkast. Na svetskoj sceni je već odavno poznat, a i u Srbiji se priča polako zahuktava.

Upravo iz tog razloga, Impact Hub se priključio inicijativi Media Jam. U prostorijama zgrade na adresi Makedonska 21 nekada se nalazio Studio 10 Radio Beograda, a danas se nalaze prostorije Impact Hub-a. Tim koji stoji iza Impact Hub-a želi da prostor vrati svojoj nameni, pa smo iz tog razloga osnovali naš podcast studio.

Media Jam će tokom marta i aprila obuhvatiti pripremne aktivnosti, u formama edukativnih i inspirativnih meetup-a i radionica, a završava se hakatonom koji će se održati 12. i 13. aprila. Za najbolje su obezbeđene i nagrade u vidu podrške za dalji, dugoročni razvoj. Cilj ovih dešavanja jeste umrežavanje, spajanje vaših veština u idealne timove za produkciju pokasta, razvoj tržišta i razvijanje vašeg biznisa.

Šta je podkast i zašto je tako atraktivan?

Image by Daniel Friesenecker from Pixabay

 Šta je podkast? Podkast je digitalna datoteka koja sadrži audio ili audio-video zapis koji se distribuira preko interneta koristeći RSS tehnologiju, a namenjen je slušanju (i gledanju) na računaru ili digitalnom prenosnom uređaju/plejeru. (izvor: Wikipedia)

 Podkast može biti biznis za sebe, ali vam može pomoći i da vaš postojeći biznis podignete na viši nivo, time što ćete stvoriti zajednicu oko vašeg, postojećeg brenda.

 Šta podkaste čini primamljivim za slušaoce? Ova forma konzumiranja sadržaja je veoma pogodna za današnji brzi život. Možete ga slušati dok vozite ili se vozite u gradskom prevozu, šetate ili trenirate. Teme koje popularni podkasti obrađuju obuhvataju sadržaje edukativnog, kulturnog, informativnog i još mnogih karaktera. Dok se ujutru vozite do posla pola sata, imate priliku da odslušate emisiju koja se bavi najnovijim trendovima u vašoj industriji. Dok 45 minuta trčite na traci, slušate podkast koji se bavi vašom narednom destinacijom za putovanje i planirate put. Vaše vreme je na taj način obogaćeno i ispunjenije. Pored toga, imate priliku da čujete glas osobe koja vodi podkast i emociju koju ona želi da prenese, za šta ne biste imali priliku ukoliko ste samo pročitali tekst na blogu. Danas kada je naša potreba za kvalitetnim sadržajem ogromna, a naše vreme ograničeno, podkasti postaju idealna forma, jer ih je lako uglaviti u svakodnevni život.

 Sa druge strane, šta ovu formu sličnu radiju čini primamljivom za podkast mejkere? Podkast može napraviti bilo ko, a produkcija jedne epizode je daleko jeftinija od produkcije jedne TV ili radio emisije. Na internetu ima mesta za svakoga, što znači da vi dobijate svoj medijski prostor. Taj prostor daje mogućnost za bavljenje najrazličitijim temama i za sve one koji imaju da ispričaju neku priču za koju misle da je važna. A ako je taj sadržaj aktuelan i atraktivan, slušaoci će mu posvećivati pažnju. Podkasti zahtevaju punu pažnju slušaoca. Iz tog razloga, pratioci vaše emisije su lojalniji i posvećeniji sadržaju koji vi imate da ponudite, a iz toga raste zajednica i prilika za umrežavanje i podelu znanja. Ukoliko pažljivo osluškujete vašu zajednicu, dobićete jasne smernice za veliki broj tema koje možete da obradite u okviru vaše niše. Konekcija koju, na taj način, ostvarite sa zajednicom daće vam dugoročne pogodnosti za dalji razvoj vaše emisije.

 Ne zaboravite da  postoji spona između novinarstva i pravljenja podkasta. Ključna stvar koja se iz te niše preselila u digitalne medije jeste odgovornost. Vaša reč ima neverovatnu snagu, a ona je jača ukoliko imate veliki broj pratilaca. Mnogo vremena je potrebno da izgadite brend i priču oko vašeg podkasta, a jedan pograšan korak može dovesti do gubitka vašeg kredibiliteta. Trudite se da dok gradite vaš biznis, ujedno gradite i originalnost, prepoznatljivost i pouzdanost, o čemu god da pričate.

Kako izgleda idealan podkast tim?

 Kako bi podkast bio uspešan i održiv, postoje veštine koje bi svaki tim trebalo da ima. Na tu temu vam može pomoći Gaia Montelatici:

 ,,Idealan tim treba da ima različite setove veština koje su međusobno komplementarne i pokrivaju nešto što zovemo core competence. To znači da taj tim ima sposobnost da kreira kvalitetan sadržaj ili proizvod, da oko njega napravi priču i da prikupi dosta veliku pažnju, koja će kod korisnika izazvati zaintrigiranost i interesovanje, da požele da budu deo te priče i naravno, mora da ima sposobnost da taj proizvod proda. Preko prodaje se ostvaruje održivost tog rešenja. Te tri veštine smatramo ključnima za svaki tim. U kontekstu podkastinga, srž cele priče su podkasteri, oni ključni autori koji prave sadržaj i u tome u potpunosti uživaju. Međutim, oni ne mogu da se bave svim aspektima sami. Pored njih, neophodni su i hustler, tj. business developer koji prodaje, kao i hipster, tj. trendseter, koji čini da se o tom poduhvatu čuje na sva zvona, da ljudi rado prate, razumeju i prepoznaju na pravi način. To su tri ključne figure, a u početku je bolje da tim nema puno ljudi. Neophodno je da ceo tim dođe u kontakt sa publikom, jer ništa ne može da zameni interakciju između ljudi. Pažnja koju svaka publika zahteva čini da se stvori uzajamna komunikacija, poverenje i razmena informacija, tako da svaki član tima ima priliku da se poveže i upozna sa publikom. Zahvaljujući tom kontaktu, tim ima priliku da vidi koje su potrebe te publike i koji problem mogu da reše svojoj publici.’’

 Ukoliko imate tim koji ispunjava ove kriterijume i ideju za podkast o kom će se tek pričati…

Prijavite se za Media Jam hakaton!

 Ukoliko sa druge strane, nemate tim, ali imate ideju i želju da učestvujete, svakog četvrtka od 18h održavaju se meetupi, a svakog petka od 15h radionice na kojima možete upoznati potencijalne buduće saradnike….

Saznajte više o dešavanjima i prijavite se!

 Inicijativa „Media Jam – ka održivim podkast rešenjima“ sprovodi se u okviru USAID projekta jačanja okruženja za održivost medija u Srbiji, programa podrške medijima u Srbiji, sa ciljem pronalaska inovativnih i održivih poslovnih modela u digitalnom okruženju.