Mini vodič za regrutovanje za startap
21 марта 2018 - belgrade

Pitanja i odgovori sa Teodorom Ćosić

Pitali smo Teodoru:

  1. Kako regrutovati prve zaposlene?

  2. Šta da ponudim ljudima da bi se pridružili mom startapu u njegovoj ranoj fazi?

  3. Kako da znam da li osoba koju zapošljavam najviše odgovara mom startapu?

Kao startup u početnoj fazi, sami pokrivate praktično sve delatnosti pokušavajući da ga ne ugojite kako se troškovi ne bi povećali. U nekom trenutku, dok vaš biznis raste, izgubićete uvid u vaše aktivnosti, postaće sve teže ispratiti ih, i doći će trenutak da unajmite dodatni par ruku kako bi vam pomogao da nastavite svoje delatnosti. Ovo odluka, koja se javlja u ranoj fazi svakog startapa, nije nimalo laka zbog dva glavna razloga:

1) Novi zaposleni podrazumevaju i zakonske obaveze i finansijske troškove, što znači da vam je potrebno dodatno vreme i novac za administraciju, regrutaciju, zapošljavanje i obuku dok jedva zarađujete dovoljno da održite svoje poslovanje;

2) Teško je precizirati tačan profil kandidata, jer ta osoba treba da pokriva različite vrste aktivnosti;

Ako to ne shvatite, imaće posledice na ceo proces zapošljavanja i možda završite u gorem položaju nego što ste počeli. Da biste minimizirali taj rizik, trebalo bi da počnete tako što ćete proceniti vaše potrebe i postaviti ih kao prioritete. Kada postavite svoje prioritete, vi ste u suštini već na pola puta kreiranja opisa posla.

Zapravo, najvažniji korak je odlučiti se za određeni opis posla; ne možete samo staviti sve moguće i različite obaveze u jedan opis. Iako vam možda treba pomoć u svemu, sigurno će vašem zaposlenom biti potrebno da suzite opis. Što vam je opis posla konkretniji to je veća verovatnoća da će se prijaviti kvalifikovani kandidati kada objavite oglas za posao.

Takođe, morate imati u vidu interese vaših potencijalnih budućih zaposlenih. Da li su motivisani da se pridruže startapu? Šta ih motiviše?

Jedan od najjačih motivatora je posao sa značajem. Zadovoljstvo koje osoba dobija od značajnog posla je moćnije od finansijske nadoknade jer se oseća duže. Ako su jasno izražena vizija i dugoročni ciljevi vašeg startupa, imate veće šanse da nađete istomišljenike koji osećaju istu strast i imaju iste interese kao i vi.

Štaviše, uz dobro definisanu metodologiju rada možete se uspešno suočiti sa neizvesnostima koje potencijalni kandidati mogu imati u radu na startupu.

Nakon završetka procesa selekcije odaberite kandidate koji će ući u uži izbor. Zatim ćete doći do velikog trenutka, i naravno, najtežeg trenutka kada morate napraviti kakonačni izbor. Možete verovati svom osećaju ili zapravo postaviti se na pametan i strukturiran način.

Lično, više volim da odvojim sebi određeno vreme u ovoj fazi, jer ako u žurbi donesete odluku to može imati prilično negativan efekat i ugroziti pozitivan ishod. Odvojte sebi vreme, razgovarajte sa kandidatima, upoznajte ih malo bolje, saznajte kako oni vide sebe u ulozi koju im nudite i nakon toga pažljivo procenite njihove odgovore. Na kraju, želite da se uverite da ste napravili pravi izbor, tako da se dodatno trudite da saznate vrednosti i težnje kandidata koje će vam pomoći da stvorite širu sliku o njima i odlučite ko vam najviše odgovara.

Biografija: Teodora Ćosić je menadžerski partner kompanije Moja Kariera, koja pruža konsultantske usluge ljudskim resursima i startupima, malim i srednjim preduzećima kao i velikim preduzećima u više različitih industrija. Specijalizovana je za izgradnju timova i sprovođenje kreativnih strategija regrutovanja. Poseduje značajno iskustvo u razvoju poslovanja vodećih konsultantskih kompanija i realizaciji projekata tehničke pomoći na tržištima u razvoju.