Oglašavanje na podkastima
6 априла 2019 - belgrade

U jednom od prethodnih tekstova, bavili smo se monetizacijom podkasta, a u ovom ćemo se baviti jednom od opisanih stavki, a to su radio oglasi preseljeni na podkast. Radio oglasi mogu biti različitih vrsta. U pitanju mogu biti relevantne reklame za temu vašeg podkasta, sponzorisani sadržaj ili promocija vašeg brenda ili usluge.

Da podsetimo, u Impact Hub-u će se održati Media Jam hakaton 12. i 13. aprila. Ovo je prilika za sve podkastere, novinare, programere, biznis developere i trednsetere da razviju svoje održivo podkast rešenje ili podkasting platformu. Hakaton će obuhvatiti dva paralelna izazova.

Prvi izazov biće namenjen podkasterima koji razvijaju održivo podkast rešenje, a drugi izazov biće namenjen kreiranju održive podkasting platforme.

Timovi treba da budu sastavljeni od 3 člana, čije su veštine međusobno komplementarne: hipster-a (marketar, trendseter), hustler-a (biznis developer) i hacker-a). U okviru prvog izazoca, hacker je podkaster, novinar i autor sadržaja, a u okviru drugog izazova, hacker je neko ko se razume u razvoj online platformi i građenje zajednice. Saznajte više o hakatonu ili se prijavite odmah!

Reklame za relevantne proizvode

Vašim podkastom ćete verovatno gađati jednu nišu i industriju ili nekoliko njih koje su međusobno povezane. Vaši slušaoci su upravo oni koje ta industrija interesuje i koju prate. Na taj način, vaš podkast predstavlja idealno mesto za oglašavanje proizvoda ili usluga, koje imaju sličnosti sa vašim sadržajem. Kada prikupite dovoljno veliku bazu slušalaca, onda možete kontaktirati brendove za koje mislite da bi želeli da se oglašavaju na vašem podkastu i ponudite im reklamiranje u vašoj emisiji.

Bitno je da znate koji je profil brenda sa kojim želite da sarađujete i da ne odstupate previše od proizvoda koji su relevantni za vašu publiku. Imajte u vidu da je za reklame i sponzorstva potrebno da imate dosta veliki broj slušalaca, kako biste brendovima i marketinškim, digital agencijama bili interesantni za saradnju.

Reklame koje možete praviti mogu biti veoma bazične. Pronađete proizvod koji vam se dopada, isprobate ga i pričate o njemu.

,,Prošle nedelje sam probao taj i taj proizvod, mnogo mi se dopao, obavezno ga kupite  od te i te firme. Imam promokod za vas, sa popustom. Ovo radite ako ste na početku.’’, rekao je Srđan Garčević, autor bloga The Nutshell Times i podkasta Pokretači. ,,Neka to bude prilično jednostavno gde ćete vi na otvoren način moći da održite vaš autoritet i integritet kao podkast voditelj, a da pri tom prodate nešto.’’

Druga varijanta jeste da kroz više epizoda gradite priču o nekom brendu, koja će više biti oslonjena na native oglašavanje. Na ovaj način možete kreativno opisati kako različiti korisnici, koji su obični ljudi, koriste baš taj proizvod.

Sponzorstva

Slično reklamama za relevantne proizvode, možete stupiti u kontakt sa određenim brendom, koji će sponzorisati celu sezonu vašeg podkasta ili ga sponzorisati na mesečnom ili godišnjem nivou. Pri ovakvoj saradnji sa brendovima, vi onda promovišete određeni proizvod u svakoj epizodi vašeg podkasta, tako što ga, na primer, pominjete na početku svake epizode. Ili, ukoliko imate i video format, negde se uvek u kadru nalazi neki predmet sa brendingom te kompanije.

U slučaju reklama i sponzorstava, najbolje je da vi kontaktirate kompanije u trenutku kada budete bili spremni za saradnju i budete imali veći broj ljudi koji vas redovno prate i slušaju. Promovišite samo sadržaj i proizvode koji će se zaista dopasti vašoj zajednici.

O sponzorstvima i plaćenim reklamama, govorio je Vlada Novaković, sportski novinar i komentator, koji je pokrenuo nekoliko podkasta u okviru Sport Klub-a.

Radio oglasi bili su glavna tema petog meetup-a u okviru Media Jam inicijative, koji možete poslušati ovde.

Inicijativa „Media Jam – ka održivim podkast rešenjima“ sprovodi se u okviru USAID projekta jačanja okruženja za održivost medija u Srbiji, programa podrške medijima u Srbiji, sa ciljem pronalaska inovativnih i održivih poslovnih modela u digitalnom okruženju.

Autor: Aleksandra