4 pitanja koja anđeo investitor treba da postavi osnivačima
10 септембра 2018 - belgrade

Svaki andjeo investitor je svestan da je ulaganje u startape rizično. Ali investitori koji su iskusni poznaju pravila te igre i znaju da mali broj uspeha može lako da prevagne u odnosu na veliki broj neuspeha  i da donese velike dobitke koji su svakako vredni rizika.

Investiranje u startape je visoko rizičnan i visiko profitabilan izazov, a Marko Nanini, anđeo investitor i osnivač Impact Hab-a iz Milana, preneo je učesnicima BootCamp-a o anđelima investitorima svoje iskustvo u vezi toga kako prebroditi ove izazove.  Ukoliko ste preduzetnik, nastavite sa čitanjem kako biste evaluirali svoj startap iz perspektive anđela investitora. Otkrijte koja bi pitanja trebalo da pripremite pre „pitch“-a pred anđelima investitorima i koje je pravo vreme da obezbedite investiciju za svoj startap.

Ovo su 4 najvažnija pitanja koja bi svaki investitor trebalo da postavi svojim osnivačima

Šta vas pokreće da uspete?

Ključ je u motivaciji. Najveće nagrade su rezervisane za one koji su spremni da rade mnogo, a samo oni sa jakom motivacijiom mogu da isprate taj ritam. Put svakog startapa od osnivanja do uspeha prolazi kroz teške trenutke, borbe i padove.

Na primer, određeni proizvod može imati mnogo neuspelih prototipa pre nego što postane funkcionalan. Takođe, prikupljanje sredstava za svaku novu rundu investicija zahteva mnogo truda i energije. Sigurno ne želite da  se vaši osnivači ulenje kada posao postane monoton, da se uplaše kada se pojavi prva kriza ili da se obeshrabre kada napredak nije toliko veliki. Da bi startap uspeo potrebna je spremnost da se trči maraton.

I ne samo to, odgovor na pitanje šta je motivisalo osnivača da započne svoj biznis biće pokretač koji će ubediti duge investitore i koji će osvojiti potrošače. Strast može biti zarazna. Jedan osnivač koji pokaže srčanost i čvrsta uverenja može motivisati čitav tim, a visoko motivisani timovi su se pokazali kao produktivniji i efikasniji.

 Ko je vaš ciljni korisnik?

Veličina tržišta određuje koliki je potencijal jednog startapa. Kao što je Marko u svom govoru naveo, čak i najbolji proizvod na svetu uopšte ne vredi ako ga je moguće prodati samo jednom korisniku. Sledeći njegovo mišljenje, jednačina uspeha startapa je trostruka: kombinacija dobre biznis ideje, jakog tima i pravog tržišta.

Ovo pitanje takođe otkriva koliko su truda osnivači uložili u pronalaženje svojih korisnika. Uspešan tim bi trebalo da ima vrlo jasnu ideju koje su to potrebe njihovih korisnika kako bi bili u stanju da razviju proizvod koji će uspešno odgovoriti na te potrebe.

 

Koja je povratna informacija tržišta do sada?

Osnivači su često previše optimistični u pogledu svog proizvoda zbog toga što se fokusiraju na vrednosti koje predstavljaju – na detalje koje njihov proizvod čine tako dobrim. Međutim, dobijanje povratne informacije od strane korisnika pomaže osnivačima da objektivno evaluiraju svoj proizvod. Na kraju krajeva, korisnici su ti koje određeni proizvod/usluga treba da zadovolji.

Odgovor na ovo pitanje ne samo da govori o vrednosti proizvoda, nego i o tome koliko je truda tim uložio u njegov razvoj.  Treba obratiti pažnju na to koja je količina povratnih informacija koja dolazi od korisnika i koliko su one raznovrsne. Proizvod koji se dorađuje posle povratne informacije prvih 50 korisnika se još uvek nalazi u početnoj fazi razvoja, bez obzira da li osnivači žele to da priznaju ili ne.

Situacija koja bi trebalo da upali crvenu lampicu jeste svakako ona u kojoj osnivači nemaju nikakvu povratnu informaciju. Ovo može da znači sledeće: proizvod nije spreman za tržište, korisnici uopšte ne znaju da proizvod postoji ili da tim ne sluša svoje komentare svojih korisnika. Postojanje bilo koje od ovih situacija dobar je pokazatelj da u ovakve timove nije pametno ulagati novac. Dobri investitori ne ulažu u ideje – oni ulažu u biznis.

Kako ćete kreirati svoj monopol?

Drugim rečima, da li su osnivači identifikovali održivu komparativnu prednost? Kejsi Nejstat jednom je mudro rekla da „su ideje jeftine. Ostvarivost je ono što je najvažnije“. Jer, šta garantuje da je neka ideja toliko jedinstvena da je druga dva osnivača neće pretvoriti u biznis? Ili još gori scenario, gde jedan startap uloži mnogo truda u razvoj svog proizvoda, u povećanje njegove vidljivosti, razvijanje distributivnih mreža i povećanje tržišta – a onda na tržište uđe velika korporacija kojoj ostaje samo da uživa u plodovima tuđeg rada.

Prednost onoga ko odigra prvi svakako postoji… ali kakvu korist od toga osnivači žele da ostvare? Da li planiraju da skaliraju toliko brzo i da budu toliko dominantni na tržištu da će to odvratiti konkurente od ulaska? Da li investiraju u svoj brend tako što razvijajau jake veze sa svojim korisnicima ili stvaraju ekosistem komplementarnih proizvoda? Postavljanje ovih pitanja daće vam odgovor na pitanje da li je i koliko tim radio na uspostavljanje dugoročne strategije ili donosi odluke samo na osnovu informacija koje dobija u hodu.

Kao što Marko priznaje, neće svaki startap u potpunosti ispuniti ove kriterijume. Štaviše, nije sigurno da će uspeti startap koji ispuni sve ove kriterijume. Dakle, postavljanje teških pitanja kao što su ova može pomoći investitoru pri identifikovanju timova koji su dobri u onome što rade.

Da li ste vi anđeo investitor koji traži priliku za novu investiciju u startap? Pridruži se našoj mreži kako bi dobio pristup našim događajima i najvećoj zajednici preduzetnika u Beogradu! Takođe, možeš nam pisati na belgrade@impacthub.net.

 

Autor

Rosaline Oh
Incoming Operations Analyst @Palladium Group