Pokrećete svoj podkast? Počnite sa “zašto”!
21 марта 2019 - belgrade

U prethodnom tekstu, bavili smo se time šta je podkast i zašto je ova forma postala toliko popularna. Ukoliko ste se odvažili da postanete podkast mejker, onda je ovo tekst za vas! Pre nego što krenete u realizaciju svoje ideje i kreiranja biznis plana, postavite sebi ovo pitanje. Zašto radim to što radim? U ovom tekstu ćemo vas provesti kroz proces pronalaska vaše svrhe i zašto je uopšte potrebno da je znate i javno prenesete.

Šta je zlatni krug?

 

Pre 10 godina, Sajmon Sinek je predstavio koncept zlatnog kruga po imenu ,,Počnite sa zašto’’. Sajmonov koncept je u narednih 10 godina uneo ogromnu promenu u svet biznisa, preduzetništva i velikih organizacija. Cilj zlatnog kruga jeste da kreatore proizvoda, usluga ili sadržaja, u ovom slučaju podkast mejkere, vodi do pronalaska njihove svrhe i njihovog “zašto”. Zašto nešto radite? Koji problem želite da rešite?

Zašto krećemo od pitanja “zašto”?

Krenimo od situacije kada ne krećemo od ovog pitanja, već isključivo od proizvoda. Ne zapitamo se zašto nešto radimo, već samo pokušavamo da plasiramo proizvod, uslugu ili sadržaj. U ovom slučaju, nakon kreiranja proizvoda krećemo da se bavimo isključivo strategijama prodaje. Kod ovakvog pristupa, retko kada se fokusiramo na potrebe korisnika i plasiramo mu proizvod ili uslugu koja nije dovoljno dobra ili mu ne treba. Kada se na ovu nezdravu bazu nadovežemo strategijama i pokušajima prodaje, prelazimo na teren manipulacije i ubeđivanja. Nijedan kupac ne želi da se oseti prevareno ili naterano da kupi neki proizvod ili odsluša podkast od sat vremena, koji mu na kraju ne donese nikakvu vrednost.

Iz tog razloga, neophodno je da se povežemo sa svrhom onoga što radimo. Svaki preduzetnik ili kreator sadržaja imao je svoj jedinstven put do svog biznisa. Postoji unutrašnja ideja koja vas je dovela do tog trenutka gde ste sada. Nekada iza vas stoji čitav razvojni put, nekada je to ideja za rešavanje konkretnog problema, a nekada želja da radite za neki viši cilj. Svaka priča je jedinstvena i drugačija, a upravo to je vaša jedinstvena prodajna tačka. Vaši korisnici se sa vama povezuju zbog vaše priče i emocije koju u nju unesete, a kada je vaša priča bazirana na svrsi, konekcija koju ostvarujete sa korisnicima i publikom je mnogo jača, nego u drugim slučajevima. Vaše “zašto” je ono što vas izdvaja od konkurencije.

Kako da pronađemo svoje zašto?

Kako biste pronašli vaše zašto i svrhu onoga što radite, krenite od ličnih priča osnivača.

Možete postaviti neka od sledećih pitanja:

  • Šta ste sve uradili da biste došli u trenutak u kom ste sada? Na poljima ličnog i profesionalnog razvoja. Osvrnite se na vaše obrazovanje, prethodne poslove i biznise. Pričajte o greškama i uspesima. Šta ste iz njih naučili? Koje iskustvo vam je bilo dragoceno?
  • Pronađite tačke u vašim pričama koje vas spajaju.
  • Kako je vaš tim došao na ideju da pokrene podkast?
  • Kako ste odabrali temu vašeg podkasta?
  • Koji problem vaš podkast rešava? Kakve benefite donosi korisnicima?

Postavite ova pitanja i ne čekajte predugo da odgovorite, već kažite ono što vam prvo padne na pamet kako biste dobili autentične i iskrene odgovore.

 

 

 

,,Na pitanje “zašto” možete da odgovorite samo odjednom. Dakle kada vam ga postave i imate malo vremena da na njega odgovorite i da kažete šta mislite o tome’’, podelio je sa nama Ivan Jelić, ko-autor podkasta Tehnopolis na drugom meetup-u u okviru Media Jam inicijative. Ivan je podelio i svoje zašto: ,,Moje “zašto” dolazi iz iskustva koje sam stekao tako što sam proveo godine u raznim hakerskim zajednicama. U tim zajednicama mnogo toga naučite i shvatite da se sa tehnologijom može svašta uraditi. Međutim, tamo se ne postavlja pitanje ,,Zašto?’’ zato što svi znaju odgovor i uvek je isti ,,Zato što mogu.’’ Mi pravimo podkast zato što nam se može. Osnova svega jeste da to volimo i želimo da radimo, ali nam se može.’

Zašto krenuti sada?

Ivan Jelić, ko-autor podkasta Tehnopolis, energično je poručio svim posetiocima drugog Media Jam meetup-a da su se danas stvorile mogućnosti koje vam omogućavaju da vam se može: ,,U tome ne sme da postoji nikakvo ALI. Ukoliko želite da radite podkast, bez veze je što još niste krenuli. Nema izgovora, jer imate sve. Imate glas, kreativni ste. Imate vremena, jedino što je nestalo je opravdanje. Nema izgovora, ne čekajte, jer možete da krenete danas.’’

Ukoliko ste spremni da krenete danas, prijavite se za Media Jam hakaton i realizujte svoje održivo podkast rešenje.

Nova era radija i slobodnog izražavanja

Podkast je novi medijski prostor i kutak za sve one koji žele da stvaraju i dele svoju priču. Bez obzira na to da li je vaš podkast biznis za sebe ili ga pravite kako biste nadogradili postojeći biznis, ova forma vam daje slobodu da prenesete vašu viziju svojim slušaocima i korisnicima.

,,Podkasti su nova era adija i slobodnog stvaranja i izražavanja. Ono što je meni interesantno je ta spona između biznisa i podkasta. Zanimljivo mi je što postoje različiti biznis modeli. Vi možete započeti podkast da biste unapredili svoj biznis ili možete započeti podkast sa ciljem saradnje sa drugim biznisima. Mogućnosti koje podkast danas daje su fenomenalne. Podkasti su nova sloboda medija.’’, rekla je Aleksandra Đurišić-Todorović, preduzetnica i osnivačica Altego cosmetics i Beauty Bar Lotions&Potions.

Usled pojave mnogih kanala i društvenih mreža, kratkih oglasa i petosekundnih reklama, vašem biznisu će biti sve teže da svoju priču prenesete svojoj ciljnoj publici. Duži format kakav je podkast vam daje tu mogućnost.

,,Ceo podkasting je interesantan zbog potencijala razvoja biznisa. Ono što danas vidimo jeste neka borba za pažnju. Kako ja, kao biznis, da svojim kupcima, korisnicima, klijentima prenesem tu ključnu poruku i viziju zašto ja radim to što radim. Ukoliko je vaš biznis model B2C (business to consumer), onda podkast itekako ima smisla, ali on ima potencijala i u B2B (business to business) modelu, jer se često dešava da i biznis korisnici žele da konzumiraju sadržaj na taj način.’’, zaključio je Pavle Krivokuća, koji radi kao biznis developer u Impact Hub-u.

Ukoliko želite da proširite svoje znanje o podkastingu ili saznate malo više o podkasting zajednici u Srbiji, saznajte više ili se prijavite na neku od radionica ili meetup-a!

Inicijativa „Media Jam – ka održivim podkast rešenjima“ sprovodi se u okviru USAID projekta jačanja okruženja za održivost medija u Srbiji, programa podrške medijima u Srbiji, sa ciljem pronalaska inovativnih i održivih poslovnih modela u digitalnom okruženju.