Produkcija i distribucija podkasta
5 априла 2019 - belgrade

Pre nego što se pozabavimo temama produkcije i distribucije podkasta, potrebno je da napomenemo par osnovnih stvari koje bi bilo dobro da znate i definišete pre nego što krenete sa snimanjem.

    • Budite redovni – Ukoliko sadržaj objavljujete redovno, izgradićete poverenje i očekivanja kod vaše publike. Redovnost može imati razne oblike. Možda će se teme i sadržaj menjati, a format ostati isti. Ili ćete možda menjati format podkasta, dok su teme iste. Važno je da imate neku stvar koja će uvek biti ista na koju će publika moći da se navikne. Želite da se vaša publika oseća kao da je na poznatom terenu kada vas sluša.
    • Istražite koja oprema vam je potrebna – Uradite istraživanje o opremi i obavezno je isprobajte pre snimanja podkasta. Proverite da li su svi uređaji i baterije puni. Ukoliko se odlučite da imate i video format, biće vam potrebno i dobro osvetljenje za snimanje.
    • Definišite i upoznajte svoju ciljnu grupu – Ukoliko ste precizni sa ciljem vašeg podkasta, to će vam znatno olakšati put do uspeha. Kada znate ko vam je ciljna grupa, znaćete gde da tražite i kako da se obraćate svojim slušaocima. Zapamtite da ako pokušate da udovoljite svima, nećete udovoljiti nikome. Ako vas neko ne voli, to je dobar znak, jer ne treba da se obraćate svima već isključivo svojoj ciljnoj grupi.
    • Tražite priče sa kojima će se vaši slušaoci povezati – Najuspešnije priče su one u kojima se možemo povezati sa emocijama i povezati ih sa nekim ličnim iskustvom.

 

Šta je bitno za uspešnost vašeg podkasta?

Kako bi vaš podkast bio uspešan, potrebno je da neke stvari isplanirate i znate unapred. U ovom tekstu pokrićemo neke od tih koraka, koji su vezani za produkciju i distribuciju podkasta.

Odaberite vreme snimanja podkasta

Svake nedelje odvojite određeno vreme koje ćete uložiti za snimanje podkasta. Nekada može biti korisno i da snimite nekoliko epizoda odjednom. Na primer, Tim Ferris odvaja ceo jedan dan nedeljno za snimanje, dok se ostalim danima bavi drugim stvarima. Pronađite ritam koji vama odgovara i držite se njega.

Napravite listu potencijalnih gostiju i tema

Isplanirajte listu potencijalnih gostiju i tem dosta unapred i održavajte dugoročne kontakte sa potencijalnim sagovornicima. Nije loše da ovu listu čuvate na nekom mestu na kom uvek možete da joj pristupite, dopunite i izmenite (npr. Google Sheets). Mnogo je lakše praviti dugoročne planove kada unapred imate informacije poput ove. Pri komunikaciji sa gostima, potrudite se da im objasnite o čemu je vaš podkast, kao i o čemu ćete razgovarati tokom snimanja. Obavezno im pošaljite sledeće informacije: vaše ime, ime vašeg podkasta, link ka sajtu podkasta i kratak opis (nikada nemojte pristupati sagovorniku kao da on već zna ko ste vi i o čemu je vaš podkast!), dužinu emisije i dužinu snimanja, lokaciju i predlog datuma snimanja.

Spisak tema omogućiće vam da lakše birate naredne sagovornike i da budete organizovaniji na dugoročne staze.

Pripremite se za snimanje

Ukoliko radite intervju, dobro se pripremite. Pošaljite vašem gostu upitnik sa najvažnijim pitanjima i uradite jedan intervju pre snimanja kako biste se pripremili za razgovor. Nakon toga, uradite istraživanje o vašem sagovorniku. Bez dobre pripreme nema dobrog intervjua. Istražite dobro temu i vašeg sagovornika, kako biste mogli da vodite razgovor. Pred snimanje, obavestite svog sagovornika o finalnom datumu i vremenu snimanja, dužini snimanja i lokaciji (ili platformi ukoliko je u pitanju online intervju).

Snimanje podkasta

Pre nego što počnete sa snimanjem, proverite da li sva oprema radi! Nema ničeg goreg og toga da snimate emisiju pola sata i onda shvatite da materijal nije sačuvan. I naravno, na kraju proverite da li je fajl sačuvan.

Učinite snimanje podkasta što prijatnijim vašem sagovorniku. Recite mu da se oseća slobodno da u nekom trenutku prekine snimanje ukoliko ima potrebe za tim (toalet, voda, neka neprijatnost) ili ukoliko kaže nešto što ipak ne bi voleo/la da bude objavljeno. Na ovaj način ćete stvoriti osećaj poverenja kod vašeg sagovornika i on će se osloboditi da sa vama otvorenije razgovara.

Vežbajte da u toku govora što manje izgovarate stvari poput ‘uuum’, ‘hmmm’ i slično kako biste zvučali što prirodnije.

Ukoliko postoje reklame koje ćete čitati u toku programa, dobro je da ih imate ispred sebe odštampane, kao i scenario intervjua i emisije.

Editovanje i objavljivanje podkasta

Nakon što snimite podkast, odradite neophodno editovanje i dalje ga distribuirajte na platforme na kojima objavljujete sadržaj (društvene mreže, lični profili, email, plaćeni oglasi, itd.). Nakon snimanja i objavljivanja podkasta, napišite blog o glavnim zaključcima iz emisije.

Podelite vest o novoj emisiji na svim komunikacionim kanalima koje koristite. Možete kreirati i video isečke iz vaše emisije i njih podeliti.

Ne zaboravite da se zahvalite vašem sagovorniku na gostovanju u vašoj emisiji i da ga obavestite da je emisija objavljena. Većina sagovornika će vest podeliti na svojim društvenim mrežama. Ne zaboravite da podkast integrišete i na vašem sajtu pomoću RSS feed-a.

Redovno održavajte kontakt sa svojom publikom, odgovarajte na komentare, pitanja i poruke. Beležite njihove sugestije i potencijalne teme za buduće sagovornike. Vi ste tu za njih i budite njihov glas. Ukoliko postoji problem koji vaša zajednica ima, a vi ga možete rešiti, pozabavite se time u nekoj od narednih emisija. Vaša publika će vam biti zahvalna i nastaviće da vas sluša redovno.

Media Jam hakaton

Media Jam hakaton će se održati 12. i 13. aprila! Želimo da pružimo svim podkasterima, novinarima, programerima, biznis developerima i trendseterima priliku da razviju svoje održivo podkast rešenje ili podkasting platformu! Media Jam hakaton će obuhvatiti dva paralelna izazova.

Prvi izazov biće namenjen podkasterima koji razvijaju svoje održivo podkast rešenje.

Drugi izazov biće namenjen kreiranju održive podkasting platforme.

Timovi treba da budu sastavljeni od 3 člana, čije su veštine međusobno komplementarne:hipster-a (marketar, trendseter), hustler-a (biznis developer) i hacker-a. U okviru prvog izazova, hacker je podkaster, novinar i autor sadržaja, a u okviru drugog izazova, hacker je neko ko se razume u razvoj online platformi i građenje zajednice.

Prijavite se za Media Jam hakaton!

Inicijativa „Media Jam – ka održivim podkast rešenjima“ sprovodi se u okviru USAID projekta jačanja okruženja za održivost medija u Srbiji, programa podrške medijima u Srbiji, sa ciljem pronalaska inovativnih i održivih poslovnih modela u digitalnom okruženju.