O 48h LeanLab-u:

Ovogodišnji Entrepreneurial Ideas Hackathon je program za 30 izabranih timova koji bi aplicirali za evropsko takmičenje u socijalnim inovacijama kroz koje se investira 3 puta po 50.000 EUR za najbolje timove iz Evrope - zvaničan sajt. Fokus godine je rešavanje problema migracije. Kroz hackathon dvodnevni program, selektovaćemo 3 najbolje ideje iz Srbije kojima pomažemo i u daljem procesu apliciranja i priprema za takmičenje - kroz intenzivan mentorski rad. Fokus je na mladima do 35 godina i biznis idejama koje mogu da se inkubiraju, tj. realizuju u narednom periodu kroz dalju podršku mentora i naše globalne mreže. Prijave su predviđene za timove sa 2 do 4 osobe.
Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije direktno podržava pripremu i promociju ovog nacionalnog takmičenja koje se dešava od 01.04. do 3.04 (48h LeanLab). Takođe su tako pokriveni i svi troškovi za timove, te je ovaj događaj u potpunosti besplatan.
 

Tok:

T Deset timova je izabrano da učestvuju u 48hrs LeanLab – događaju koji je dizajnirao i pokrenuo Impact Hub Beograd, u saradnji sa SIPRU, sa sličnom Hackathon metodologijom uz mentorstvo, design thinking, core-competence skill-set i agitovanje. Za vreme od 48 časova, od 1. do 3. aprila, preduzetničke ideje u početnom stadijumu, vezane za migracione izazove EU, razvijale su se u poslovne modele. Šest timova je stiglo do konačne prezentacije sa kojom apliciraju za EU takmičenje u socijalnim inovacijama pod temom "Integrated Futures".  

Ciljevi:

48hrs LeanLab je imao dvostruki cilj: da podrži timove iz Srbije u procesu apliciranja za EU SIC 2016 kroz efikasnu i brzu proveru, uy razvijanje održivosti biznis modela i da obezbedi povoljno okruženje gde ideje ovih timova mogu da izrastu u poslovne poduhvate za regionalna/međunarodna tržišta. Razvoj deset preduzetničkih ideja je poboljšan kroz radni prostor u kome su članovi tima imali priliku da direktno rade na svojim projektima i istovremeno razmene povratne informacije sa svim ostalim učesnicima, vršnjacima, mentorima i stručnjacima. Design-Thinking i Canvassing radionice su obezbeđene od strane Impact Hub tima kako bi opremili učesnike tim relevantnim i efikasnim alatima. Mentorstvo je bio ključni motiv rada u subotu i nedelju. Preko 15 mentora je izazivalo i davalo sugestije o konceptima i strukturisanju troškova, modela za prihode.  

Pitching:

U nedelju uveče okupili su se naši članovi žirija: Aleksandar Rončević (Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije); Dušanka Ilić (direktor KutPoint); Paul Bell (međunarodni mentor i stručnjak za razvoj); Daniel Nowack (direktor Yunus socijalnog preduzetništva na Balkanu) i Nenad Moslavac (osnivač Impact Hub-a Beograd). Nagrade žirija su dodeljene: E (merge); 2Peers i "LetTuceDo"! Istovremeno, svi timovi su dobili pohvale za svoje inovativne i dobro osmišljene smele ideje, koje uključuju: izgradnju poverenja peer-to-peer mentorske podrške; aplikaciju za ćaskanje gde bot odgovora na pitanja koja će pomoći migrantima da se integrišu u novoj zemlji; SOS aplikacija koja aktivira određene kontakte za pomoć migrantima u situacijama opasnosti.

Sada, sve što treba da uradimo je da držimo palčeve i navijamo za naših šest timova da budu izabrani za finaliste u EU SIC i naravno da nastavimo da ih podržavamo na putu do realizacije svojih ideja! Srećno!

Događaj organizuje:

ihbbgdlogo

Događaj podržali:

siprulogo