DA LI MEŠOVITI TIMOVI STVARAJU USPEŠNIJA PREDUZEĆA I STARTAPOVE? DEO III
16 фебруара 2018 - Impact Hub

Vrednosti koje osnivačica kreiraju stvaranjem rešenja, startapova i preduzeća

Ono u čemu najviše uživam u radu sa osnivačicama je autentičnost, otvorenost i konstantni spoj empatije, emocionalne i poslovne inteligencije. Ovo je kada se strast, vizija i biznis poklope u startupima i preduzećima i to je srž onoga što mi nazivamo „uticajem“ u IHB-u. Na drugi način, osnivačice imaju komparativnu prednost i dodatnu opremu u primeni procesnog  dizajniranja za korisnike koji ga čini strateškim prioritetom koji istražuje uvid u kupce iz različitih perspektiva.

• Sećam se uzbuđenja kada sam upoznala Tijanu Petrović, osnivaču @KobaJagi igračaka – jedne od osnivačica koje su došle u Impact Hub tokom prve godine poslovanja. Intuitivno i radeći ono što najbolje zna, već je izgradila lojalnu i angažovanu zajednicu svojih idealnih kupaca. I njena online prodaja je upravo eksplodirala čim je počela da prodaje – što bismo sada označili kao prototipe..i toliko rano u razvojnoj fazi!

• Aleksandra se prijavila za naš program KICK za pokretanje njenog brenda Beauty Bar i kroz mentorski program koji je uključivao stručnjake kao što su Maureen Cureton, Michael Gassner, Michelle Messina, Merav Oren, Dušan Žuža, Bob Osborne, razvila je segment kupaca koji je zahtevao od nje da definiše novi brend, AltEgo – i to za samo tri meseca.

• Tatjana, kao žena preduzetnica, profesionalna, majka i neverovatno ljudsko biće, jasno je shvatila da je prioritet žena preduzetnica fokus. Ona gradi svoj brend i onlajn rešenje da odgovori na ovu potrebu da se u slučajevima osnivača žena ne može izolovati iz procesa izgradnje preduzeća. Dakle, sasvim prirodno smo postale partnerke i uvećavamo naš zajednički uticaj.

• Dušanka je pre osam godina započela za ono vreme neverovatan pionirski poduhvat izgradnje međunarodne online zajednice zasnovane na vrednostima UN-a. Zašto? Zato što je htela sprečiti bombardovanje u Srbiji stvaranjem informisanih studenata širom sveta okupljenih prijateljstvom bez obzira na zemlje u kojima su rođeni … Sada je MUN Planet jedna od najvećih online zajednica i broji 5miliona korisnika/ca; a u međuvremenu je Dušanka izgradila kompaniju koja razvija softvere za izgradnju online zajednica.

Lista primera je duga. Ali čak i od ovih nekoliko, vrednost koju žene stvaraju se vrlo lako izdiže. One mogu lakše doći do “Product Market Fit-a”. To je mešovita vrednost sposobnosti da duboko razumemo tržišta – koristeći ono što nam dolazi kao manje-više „prirodne“ stvari kao što su empatija, slušanje i analiza bez ega – izgradnja zajednica (kupaca), razvijanje saradnje i partnerstva i održivih tokova prihoda. Naravoučenije, biznisi koje vode žene #doitbetter u smislu:
• Aktiviranje klijenata i bolje razumevanje individualnih potrošača
• Kreativna i inovativna misao
• Održivi rast
• Pozitivni budžet – rast profita
• Pozitivni utisci kompanije koje će pomoći regrutovanje talenata

Izazov koji prepoznajemo sa kojim se osnivačice u Srbiji suočavaju kada pređu na fazu „product market fit-a“ je vlasništvo nad izgradnjom biznisa i povećanjem prihoda. I ovo je ono što želimo da rešimo putem našeg Akceleratora i kroz poduhvat neverovatnih praksi i mentorstava koja donose žene lideri.

Kako možemo razviti održivost i rast različitih timova i preduzetnika pod vođstvom žena?

IHB partnerstva sa „Kad Ona Vodi“, Women: Entrepreneurs,Poslovni Kutak i DeepNetts i saradnja sa EY – Winning Women je usmerena na izgradnju više i sve boljih biznisa predvođenih ženama kroz kompetentnost u preduzetništvu, usmerenost na rast i usredsređenost na liderstvo. Nastavićemo da ojačavamo ono što se do sada pokazalo veoma efikasnim i takođe ćemo proširiti neke od osnovnih aktivnosti:

Podsticanje mešovitog liderstva i podržavanje osnivačica: Prvi korak je naglasiti da iste mogućnosti postoje za muškarce i žene samim podsticanjem žena na liderske pozicije. To je lakše reći nego učiniti, slažem se. Ono što najviše pomaže je vrlo stvaran, autentičan i konkretan primer. Dakle, počevši od našeg tima, mi radimo sa timovima na čelu sa ženama koji dele vrlo praktične veštine i učenja kako u pogledu konkretnih biznis saveta tako i u pogledu načina života.

Uključivanje i podsticanje kulture nasleđa: žene koje pokazuju svoje uspehe i dostignuća imaju neverovatno pozitivan uticaj na promenu tradicionalnih i rodno pristrasnih modela. One su veoma motivisane da raskrče put drugim ženama, to zagovaraju i direktno vraćaju nazad ono što su naučile. Ovo poboljšava zajedničko učenje, rast i povećava njihov uticaj i nasleđe

Jačanje mentorstva i samozastupanja u pokretačkoj kulturi: Naravno, pomoć pri zapošljavanju i radu sa ženama je samo deo jednačine. Lideri u poslovanju takođe mogu napraviti pozitivnu razliku u opremanju žena u tech industriji i u drugim poslovnim industrijama sa alatima za izgradnju uspeha. Kada žene zauzimaju relativno mali udeo pozicija u industriji tehnologija, vlasništva nad preduzećima i donošenja odluka uopšte, šanse za njih da pronađu iskusnije mentore su ograničene. Zato je važno da žene sa tehnološkim i biznis pozadinama traže mogućnosti da prenose koristi svog iskustva. Imajući mentora/mentorku koji/koja nudi uvid i korist od višegodišnjeg iskustva može u osnovi uticati na karijeru.

– Razviti strast za preduzetništvo: radi se o rešavanju problema, iskorišćavanju raspoloživih resursa, mehanizama podrške i održavanju razmišljanja o mogućnostima i rastu.

 

Mi stalno dobijamo pitanje „KAKO“, od strane naših startapova i preduzetnika/ca. Žene preduzetnice zaslužuju i dobijaju konkretne odgovore od nas. Najvažnije je da nastavite da tražite dok se razvijate i radite. I istovremeno, da znate gde da idete kako biste upoređivale beleške, da pronađete mentore/ke koji/e mogu pomoći u određivanju prioriteta i pronaći tačno ono što vam je potrebno. Osnivačice već uveliko menjaju zastarele paradigme i mogu dalje rešavati neverovatne izazove poput onih koji su nam postavljeni: inkluzivne finansije, efikasnost u poljoprivredi, bolji pristup obrazovnim uslugama, etičku modu, veštačku inteligenciju, blokchain tehnologiju. Mi, žene, rešavamo problem i gradimo zajednicu i pametne biznise.